< Terug naar nieuws

Forum Estates verhoogt kapitaal met 27.5 miljoen euro na twee kapitaalsverhogingen

Deze middag werden op het kantoor van notarissen Ghesquière, De Brabandere en Degryse te Ieper twee kapitaalsverhogingen afgerond: een inbreng van een retailpark in ruil voor aandelen en een kapitaalsverhoging van 10 miljoen euro.

De -sinds oprichting intussen negende- kapitaalsverhoging betreft de inbreng in natura van het retailpark ‘Mains et Sabots’ in Estaimpuis, Henegouwen, in ruil voor aandelen van Forum Estates. Hierdoor versterkt Forum Estates haar eigen vermogen met 17.5 miljoen euro. 

Dit retailpark is een 50/50% joint venture tussen ontwikkelaar ABLI en aannemer Willy Naessens, en dateert van 2015. Door deze inbreng worden beide groepen belangrijke referentieaandeelhouders bij Forum Estates. Op de volgende Algemene Vergadering wordt door de Raad van Bestuur voorgesteld om Dirk Deroose (ceo Willy Naessens) in de Raad van Bestuur, en Philip Vanmarcke (gedelegeerd bestuurder ABLI) in het Investeringscomité op te nemen.

Het retailpark telt ongeveer 20 000 m2 verkoopsoppervlakte verspreid over 17 winkels en 800 parkeerplaatsen met o.a. een Intermarché en Mr. Bricolage als grote trekkers. Daarnaast zitter er enseignes als Trafic, Basic Fit, Bon App en Kruidvat als referentiehuurders.

Deze aankoop past perfect bij de investeringsstrategie van Forum Estates, waar gezocht wordt te investeren in duurzaam én E-commerce resistent vastgoed. Door de betere mobiliteit en de versnipperde demografische omgeving is het winkelgedrag van de consumenten in Wallonië en Limburg anders dan in de rest van België. Meestal neemt men er de wagen om in grote retailparken te winkelen. Dat zijn sites met één grote trekker (een supermarkt en/of doe-het-zelfzaak), naast een fitness, non-food discounter en verschillende kleinere winkels zoals een sportwinkel, restaurant, enz. Supermarkten zijn succesvoller in een dergelijk ingekapseld retaillandschap, dat bovendien versterkend werkt op aanliggende winkels. Deze acquisitie versterkt daarom de E-commerce resistente vastgoedportefeuille van Forum Estates.Forum Estates kocht eind 2018 al zo’n site aan: het strategisch goed gelegen retailpark van Jumet, bij de luchthaven van Charleroi.

De tiende kapitaalsverhoging betreft een kapitaalsinbreng, vooral van bestaande aandeelhouders, van 10 miljoen euro. Met dit bijkomend kapitaal wordt morgen ondermeer een retailpark in Bilzen met o.a. een Lidl, Action en Kruidvat aangekocht. Bovendien wordt 3.5 miljoen euro van dit opgehaalde kapitaal gebruikt om een aantal achtergestelde leningen terug te betalen.

Door deze beide kapitaalsverhogingen versterkt Forum Estates haar portefeuille van E-commerce resistent vastgoed, met een focus op supermarktenvastgoed. Bovendien versterkt dit de financiële ratio’s en de slagkracht van het investeringsfonds. Het kapitaal bedraagt nu ongeveer 78 miljoen euro, en de totale vastgoedwaarde omvat nu ongeveer 250 miljoen euro vastgoed, met 15 miljoen euro recurrente huurinkomsten.

Voor meer informatie over Forum Estates, contacteer ons hier.