< Terug naar nieuws

Forum Estates breidt uit naar Nederland!

Vandaag werd Forum Estates NL B.V., een 100% dochter van Forum Estates Holding BV, opgericht door notaris David Meijeren uit Amsterdam. Recent besliste de Raad van Bestuur de supermarktvastgoedportefeuille naar Nederland uit te breiden. Het Nederlandse supermarktenlandschap is gekend als een sterk geconsolideerde, maar ook erg stabiele markt. Deze markt biedt voor Forum Estates de nodige groeiperspectieven én een grotere geografische en huurdersrisico spreiding.

In dit kader organiseert Forum Estates Holding BV op 4 mei 2021 opnieuw een kapitaalsverhoging. Met de opbrengsten van deze 13e kapitaalsverhoging wordt de portefeuille van supermarktenvastgoed verder uitgebreid. Hiervoor heeft Forum Estates een aantal interessante supermarkt prospects in Nederland geïdentificeerd die in de loop van de maanden mei en juni aangekocht worden.

De markt van Nederlandse supermarkten kenmerkt zich door lange, onopzegbare, huurcontracten van minimaal 5 à 10 jaar. Bovendien is het planologisch vergunningsbeleid er erg strikt, wat voor een zekere schaarste en stabiliteit op de markt zorgt. Supermarkten zijn in Nederland vaak in het centrum van een wijk of stadscentrum gevestigd, met een aantal ‘convenience stores’ zoals Kruidvat of een lokale bakker of slager ernaast gelegen. Albert Heijn (35%) en Jumbo (21.5%) hebben samen meer dan de helft van het marktaandeel in Nederland. Bovendien doet de Nederlandse consument bijna dagelijks haar boodschappen. Dit maakt de proximiteit en klantenfideliteit bijzonder belangrijk én genereert het een grote stabiliteit voor de supermarktexploitanten.

Net als in België stijgt de gemiddelde omzet van de Nederlandse supermarkten jaarlijks, exclusief het huidige ‘Corona-effect’, met ongeveer 2% per jaar. Dit komt door de stijging van het gemiddelde inkomen, de kleinere gezinnen die meer ‘kant-en-klaar’ maaltijden kopen, en de lichte stijging van het aandeel van de voeding in de totale gezinsuitgaven.

Door de uitbreiding naar Nederland versterkt Forum Estates haar positie als leidend supermarktvastgoedfonds in België. CEO Stefan De Bock is ambitieus: “We hebben de bedoeling om van Forum Estates het eerste supermarktvastgoedfonds in de BeNeLux te maken. Tegen eind 2022 beogen we nog minstens 50 miljoen euro supermarktvastgoed in Nederland te verwerven.”.